Komt er binnen jouw bedrijf een functie vrij? Dan wil je hier een geschikte kandidaat voor vinden. Het schrijven van een goede vacaturetekst is essentieel om de juiste kandidaten aan te trekken. Maar hoe pak je dat aan? En hoe zorg je ervoor dat je de aandacht trekt, zodat de juiste kandidaten reageren.
In dit blog deelt onze contentexpert Nikki tips voor het schrijven van pakkende vacaturetekst(en).
______________________
Weet voor wie je schrijft
Voordat je begint met schrijven van je vacaturetekst, breng je eerst de doelgroep in kaart. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar deze stap wordt vaak overgeslagen. Het ontwikkelen van persona is een goede manier om je doelgroep inzichtelijk te maken. Hierin breng je niet alleen de demografische gegevens in kaart, maar focus je je ook op de wensen en behoeften van de doelgroep. Met welke vragen zit de doelgroep? Als je dit op papier hebt, weet je voor wie en waarvoor je gaat schrijven.
Je kunt dus pas beginnen met schrijven als je in ieder geval deze stappen kunt afvinken:
- Je weet wie je doelgroep is: denk aan opleidingsniveau, ervaringen enz.
- Je hebt je doelgroep vertaald naar een persona.
- Je weet met welke vragen je doelgroep zit.
- Je hebt inzichtelijk op welke vragen je antwoord graag gaat geven in je vacaturetekst.
- De vragen waar je antwoord op wilt gaan geven, heb je verdeeld over de verschillende en beschikbare alinea’s.
Beïnvloedingsprincipes in je vacaturetekst
Wil je er zeker van zijn dat jouw geschreven vacaturetekst aansluit bij je doelgroep? Pas dan met het schrijven de beïnvloedingsprincipes van Cialdini toe. Deze zeven principes spelen een rol in het beslisgedrag van jouw potentiële sollicitant. Probeer daarom zoveel mogelijk van deze zeven beïnvloedingsprincipes terug te laten komen in jouw vacaturetekst.
Maar wat zijn de zeven beïnvloedingsprincipes van Cialdini en hoe pas je ze toe? Je leest het hieronder.
- Wederkerigheid: laat in je vacaturetekst zien waarom iemand bij jouw bedrijf wil komen werken. Deel bijvoorbeeld iets over de flexibele werktijden of over een opleidingsbudget.
- Sympathie: zorg voor een uitnodigende toon in je tekst en deel iets over de ‘laagdrempelige’ momenten die belangrijk zijn binnen je bedrijf. Denk hier bijvoorbeeld aan de gezamenlijke lunch-momenten of jullie vaste koffie-drink-moment.
- Eenheid: speel hier in op de rol die je als medewerker hebt op de werkvloer en hoe dit positief bijdraagt aan de eenheid van het bedrijf.
- Sociaal bewijs: maak gebruik van social proof bewijs, bijvoorbeeld door je personeel wat te laten vertellen over een functie. Of voeg een doorklik-link toe aan je tekst naar je ‘werken bij’-pagina. Zo krijgt de potentiële kandidaat een beter beeld van het bedrijf.
- Commitment & consistentie: speel hier in op de lange termijn, en wat je de potentiële kandidaat op dit gebied te bieden hebt.
- Autoriteit: wek ook hier het vertrouwen van een kandidaat door het delen van succesverhalen. Vertel bijvoorbeeld wat over een van de belangrijkste projecten die je hebt afgerond en wat jullie rol hierin is geweest.
- Schaarste: benadruk in je tekst wat jou als bedrijf – of de functie – onderscheidend en uniek maakt.
Verplaats je in de kandidaat
Als schrijver van een vacaturetekst wil je jouw enthousiasme over het bedrijf en de functie overbrengen. Dit is goed, maar kijk hier wel mee uit. Je schrijft een vacaturetekst namelijk voor een potentiële kandidaat en niet voor jezelf. Probeer daarom in de vacaturetekst het woord ‘we’ zoveel mogelijk te vermijden. Verplaats je in de kandidaat, en kijk hoe je in de tekst vragen van deze kandidaat kunt beantwoorden.
Dit betekent overigens niet dat je jouw enthousiasme helemaal niet meer op papier mag zetten – in tegendeel zelfs. Wanneer je in de tekst iets over je bedrijf wilt gaan vertellen, wissel de woorden ‘wij bieden’ dan bijvoorbeeld in voor ‘dit krijg je ervoor terug’.
Pas op met jargon
Een goede vacaturetekst voor een contentspecialist is niet direct een goede vacaturetekst voor een accountmanager. We komen hier weer even terug op het stukje over de voorbereiding die je doet voordat je begint met schrijven. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar het is zo belangrijk om te weten voor wie je aan het schrijven bent.
Een veelvoorkomende fout is, dat vacatureteksten vaak gevuld zijn met woorden die voor een potentiële sollicitant niet of slecht te begrijpen zijn. In deze gevallen wordt er niet goed naar de doelgroep gekeken. Pas daarom op het jargon en vermijd ‘werktaal’.
Creativiteit zorgt voor onderscheid
Probeer onderscheidend te zijn in je kopzinnen. Mensen scannen vaak eerst een tekst voordat ze echt gaan lezen. Het is daarom belangrijk om jouw kopzinnen aantrekkelijk en uitnodigend te formuleren.
Benoem je de functietitel in je kopzin (H1-kop), bijvoorbeeld voor een betere vindbaarheid? Kies dan ook voor een H2-kop en laat dan hier je creativiteit in terugkomen. Zo blijf je ook in dit geval onderscheidend.
Stel: je schrijft een vacature voor een contentspecialist. En je hebt een alinea geschreven over de werkzaamheden die bij deze functie horen. Je benoemd bijvoorbeeld: het opstellen van contentstrategieën en het schrijven van SEO-waardige teksten. Kies dan niet voor de koptekst ‘werkzaamheden’ maar bijvoorbeeld voor ‘Contentstrategieën en SEO-waardige teksten’.
Snel gemaakte fouten, die je eenvoudig kunt voorkomen
Een lijstje met snel gemaakte fouten, die je eenvoudig kunt voorkomen:
- Vermijd twijfel- en zwakke taal, en houd je tekst actief. Voorbeelden van woorden die je niet moet gebruiken in je tekst: proberen, kunnen, binnenkort, eigenlijk en willen.
- Kijk uit met het gebruik van komma’s. Vraag jezelf daarom bij elke komma af of dit ook een punt kan zijn.
- Gebruik je een afbeelding in je vacature? Controleer dan of je voor een uitnodigende afbeelding hebt gekozen. Heb je een call-to-action button onder aan jouw vacaturetekst staan? Zorg er dan voor dat de afbeelding versterkend werkt. Dit kan bijvoorbeeld een afbeelding zijn met iemand die naar beneden wijst – in de richting van je button.
- Laat je vacatureteksten altijd checken voordat je ze online zet. Zo voorkom je onnodige spelfouten.
Advies over het schrijven van een vacaturetekst
Er komen veel dingen om de hoek kijken bij het schrijven van een goede vacaturetekst. Heb je behoefte aan een stukje advies op het gebied van content? Of ben je benieuwd wat wij voor je kunnen? De contentspecialisten van Zacht Gras staan voor je klaar.